Actieve hoefverzorging voor mijn paard?

Aktive Hufpflege für mein Pferd?

De meningen lopen uiteen over hoe belangrijk en verstandig hoefverzorging voor paarden is.

Van "de natuur regelt het wel" tot "veel helpt veel", de meningen in de paardensport lopen sterk uiteen. Bovenal is het belangrijk te begrijpen hoe en waarvan de hoef is gemaakt en hoe hij functioneert.

De hoef als beschermend omhulsel en schokbreker

De hoef van het paard, die een soort kapsel vormt rond de "teenbeenderen" van het paard, bestaat uit verschillende soorten hoorn. Afhankelijk van zijn samenstelling is het hoorn in sommige delen van de hoef zachter en kan het daardoor beter water opnemen, terwijl het in andere delen hard en glanzend is. De zool en de buitenste hoornwand zijn gemaakt van hard hoorn, terwijl de kikker, de bale hoorn, de glazuurlaag en de witte lijn gemaakt zijn van zacht hoorn. De glazuurlaag op de hoef speelt een belangrijke rol omdat zij de waterabsorptie van de hoef regelt.

Gezonde paardenhoeven - optimaal watergehalte

De hoef van het paard past zich aan zijn omgeving aan, wat helaas niet zo praktisch is als het misschien klinkt: Als het 's zomers erg droog is, verliezen de kikker- en de balzone, die juist voor elasticiteit zorgen, belangrijk vocht. Het wordt hard en verliest zijn elasticiteit, wat kan leiden tot een verhoogde belasting van de benen van het paard, met inbegrip van de gevoelige ligamenten en pezen.

Is water geven de juiste hoefverzorging voor paarden?

Veel paardeneigenaren besproeien hun hoeven uitgebreid in de zomer en laten hun paarden daarna weer in de wei of op stal lopen. Dit maakt het probleem echter alleen maar erger, omdat de snelle afwisseling tussen wateropname en -afgifte de hoeven nog meer uitdroogt en ze dus brozer maakt. Scheuren in de hoeven en broos hoorn zijn vaak het gevolg van te veel vocht of te veel water geven. In extreem droge zomers daarentegen is het voor de hoefverzorging ideaal als de paarden 's morgens heel vroeg op het dauwnatte gras kunnen lopen.

Gebruik hoefvet/olie en hoefbalsem zorgvuldig

Als u hoefvet gebruikt, moet u dat doen nadat u de hoeven kort met een tuinslang hebt besproeid, vooral in de zomer, om de hoornlaag te "verzegelen" zodat het geabsorbeerde water niet zo snel kan ontsnappen. Bij dit soort toepassingen kan hoefvet heel nuttig zijn - maar in het algemeen is het belangrijk om spaarzaam om te springen met verzorgingsproducten!

Wat kun je doen voor een gezonde hoef?

Helaas leven veel paarden in suboptimale omstandigheden, verkeerde voeding en gebrek aan beweging maken het nog moeilijker om hun hoeven gezond te houden. En hoeveel zorg er ook aan besteed wordt, als de "basisverzorging" van uw paard niet goed is, zal de hoef op de lange duur niet gezond blijven. Gematigd droge omstandigheden zijn goed en belangrijk voor de hoeven, want permanent vocht maakt het hoorn zacht, gevoelig voor bacteriën en schimmels en de kans op infecties neemt aanzienlijk toe.

Naast regelmatige professionele hoefverzorging zijn voldoende beweging, niet te veel gewicht en een goede veehouderij met correcte voeding de beste hoefverzorging voor uw lieveling! 🔥🐎🙌🏼


Laat een reactie achter

Gelieve er nota van te nemen dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.