Wetenschappelijk bewezen

Studie naar de meetbaarheid van het metabolisme in de musculatuur rekening houdend met de voeding van MUSTAX MUSKEL+.

In totaal werden 14 sportpaarden van 5 tot 16 jaar (springpaarden) in de studie opgenomen. De deelnemende paarden werden verdeeld in 3 verschillende trainingstoestanden: ongetraind, getraind en in volle training. De metingen werden verricht voor en na ongeveer 12 minuten inspanning.

Alle paarden vertoonden een goede basisconditie, BCS (Body Condition Score)* op 4-5. Het bleek dat de paarden die voor aanvang van de studie al gevoerd waren met Mustax Muskel+ een fijnere structuur van het temperatuurpatroon in het thermogram vertoonden. Hoe fijner de structuren te zien zijn, hoe groter het stofwisselingsproces in het spierweefsel, wat onvermijdelijk leidt tot betere prestaties. De groep ongetrainde paarden vertoonde een snelle verbetering van de structuur in het thermogram met het voeren van Mustax Muscle+. Ook werd in alle groepen aangetoond dat de paarden met Mustax Muscle+, een groter temperatuurpatroon hebben. Het reikt verder tot in het bovenste deel van het kruis, wat erop wijst dat deze paarden grotere delen van hun musculatuur effectiever kunnen gebruiken. Men kan dus besluiten dat de voeding van Mustax Muscle+ het metabolisme van de musculatuur bevordert, zowel bij getrainde als bij herstellende paarden.

*De Body Condition Score (BCS) is een schaal die gebruikt wordt om de lichaamsconditie van paarden te beoordelen. De schaal loopt van 1 (zeer mager) tot 9 (zeer dik). De BCS wordt gewoonlijk visueel beoordeeld en houdt rekening met factoren zoals de aanwezigheid van vetophopingen, de kwaliteit van de vacht en de haarvacht, de contouren van het lichaam en de sterkte van de wervelkolom en de bekkenbeenderen.

Een hoog BCS kan erop wijzen dat het paard goed gevoed is en over voldoende energiereserves beschikt om zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren. Een laag BCS kan er echter op wijzen dat het paard ondergewicht heeft en onvoldoende voedingsstoffen beschikbaar heeft om aan zijn fysieke behoeften te voldoen. Het is belangrijk de BCS regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het paard in een gezonde lichaamsconditie verkeert.

Het is belangrijk op te merken dat BCS geen perfecte maatstaf is voor de gezondheid van een paard en moet worden gebruikt in combinatie met andere factoren, zoals het gedrag van het paard, de kwaliteit van de hoeven en lichamelijk onderzoek door een dierenarts, om een volledig beeld te krijgen van de gezondheid van een paard.